Nu bij Autobedrijf Huikes van Zummeren in Schaijk een splinternieuwe Uitlijnhefbrug

Wanneer u tijdens het autorijden merkt dat uw auto naar links of rechts trekt is de kans groot dat de auto(banden) uitgelijnd moet worden. Wij raden u aan om dan rustig naar Autobedrijf Huikes van Zummeren in Schaijk te komen om daar vervolgens in 30 minuten uw auto of camper uit te laten lijnen.

Wanneer uw auto uitlijnen?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom een auto naar links of rechts trekt:

 • Na een aanrijding of noodstop;
 • Na het vervangen van wiellagers of soortgelijke reparaties aan je auto;
 • Nadat je hard een stoeprand hebt geraakt of door een kuil bent gereden;
 • Als je nieuwe banden aangeschaft hebt.

Waarom u zou moeten uitlijnen?

 • Minder snelle slijtage van de banden;
 • Een lager brandstofverbruik;
 • Geen moeilijkheden bij het sturen.

Wat is uitlijnen van uw auto?

Als een auto goed uitgelijnd is, staan de wielen in de juiste stand op de weg en heeft de auto de beste rijeigenschappen. Omdat er veel krachten op uw wielen uitgeoefend worden tijdens het rijden, veranderen de wielstanden van uw auto in de loop van de tijd. U merkt dit door:

 • Scheve bandenslijtage.
 • Extreem naar rechts of links trekken van de auto.
 • “Zoekerig” weggedrag.

Deze wielstanden zijn af te stellen* en dat noemen we uitlijnen.

* afstellen/uitlijnen is alleen mogelijk indien het onderstel in goede conditie is. Het kan zijn dat er speling zit op de ophangpunten of stuurinrichting, of dat er kromme of beschadigde onderdelen aanwezig zijn óf dat er sprake is van onjuist gerepareerde autoschade. Deze mankementen dienen eerst opgelost te worden, alvorens aan de uitlijning begonnen kan worden.

Altijd een goed idee, dat uitlijnen! 

Maak hieronder uw afspraak.

Een goed uitgelijnde auto:

 • Heeft het beste weggedrag en stuurcontrole.
 • Stuurt comfortabel.
 • Zorgt voor brandstofbesparing.
 • Voorkomt verhoogde slijtage aan banden en onderstel.

Wij beschikken over geavanceerde uitlijnapparatuur en uitlijnspecialisten.

Het uitlijnen van de wielen van een motorvoertuig is het proces waarbij afwijkingen in de wielstanden worden gecorrigeerd. Deze afwijkingen kunnen zijn ontstaan door het raken van een stoeprand, over een grote steen of door een gat in de weg rijden. Bij een auto met wielstandafwijkingen kunnen verschillende klachten voorkomen. De belangrijkste in verband met de koersstabiliteit zijn: 1.de auto trekt naar één kant, 2.de auto stuurt zwaar, 3.de auto stuurt te licht, 4.de auto is niet koersvast (zig-zag of pendelkoers).

Uitlijning

Wat is toespoor?

Toespoor is nodig bij auto’s met achterwielaandrijving. Door de aandrijving worden de voorwielen iets naar buiten gedrukt, waardoor het toespoor wordt gecorrigeerd en de wielen perfect rechtuit draaien. Zonder toespoor zouden de banden onnodig slijten en zou het brandstofverbruik hoger liggen. Auto’s met voorwielaandrijving hebben uitspoor: de wielen zijn iets naar buiten gedraaid.

Wat is camber?

Camber of wielvlucht is de afwijkende stand van de wielen van een voertuig ten opzichte van de verticale lijn door het wiel. Bij auto’s kent men positieve en negatieve camber.

Positieve camber: de bovenkant van de wielen staat verder naar buiten dan de onderkant: dit is meestal nodig bij assen die beladen gaan worden. Door spelingen en doorbuiging zakt de as in het midden iets in, waardoor de wielen slechts met de binnenkant van de banden de weg zouden raken. Door de toepassing van positieve vlucht wordt dit voorkomen: de belading corrigeert deze opzettelijke “fout” en de banden raken de weg over het gehele loopvlak.

Negatieve camber: de bovenkant van de wielen staat verder naar binnen dan de onderkant: dit gebeurt in het algemeen bij aangedreven wielen, die door de aandrijfkrachten gecorrigeerd worden. Indien de aangedreven wielen tevens de zwaarst beladen wielen zijn, zoals bij een vrachtauto, wordt een “gulden middenweg” gezocht.

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Blijf zo op de hoogte van het nieuws en ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief.